Törökhegyi sóbarlang


Go to content

Main menu:


A sóterápia


A SÓ GYÓGYÍTÓ HATÁSA

A kristálysó - pusztán csak a jelenlétével - pozitívan hat az egészségünkre, anélkül, hogy bármit tennénk. A sós levegő különösen alkalmas bőr- és légúti megbetegedések kezelésére és számos további betegség (alvási zavarok, allergia, asztma, dohányosok tüdőproblémáira, ekcéma, garatgyulladás, hangszálgyulladás, hörghurut, köhögés, középfülgyulladás, krónikus megfázás, krupp, légcsőgyulladás, légcsőhurut, mandulagyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, pattanások, pikkelysömör, szénanátha, szennyezett levegő által okozott problémák, torokgyulladás, tüdőgyulladás) enyhítésére is alkalmas, de nagy szerepe van a megelőzésben is. Mindenkinek ajánlott, de főleg azoknak, akinek fontos egészségének visszaszerzése és megőrzése. Egészséges páciensek sóterápiával fokozhatják teherbíró képességüket, erősíthetik immunrendszerüket, így ellenállóbbak lesznek a betegségekkel, fertőzésekkel szemben.

A sóbarlang működésének legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgőkre kifejtett hatása, ami megszünteti a gyulladást, helyreállítja a fiziológiai jellemzőket és tisztitja a légzőszervet, a tüdőt. A sóterápia eredményeképpen lényegesen könnyebbé válik a légzés, ami a szervezet egyéb területeinek működését is normalizálja. Nagyon sok esetben a kezelt betegség tünetmentessé válik.

A PARAJDI sóbarlang a légúti gyulladásos betegségeket (aszmatikus, bronchialis, hurutos, allergiás, fül-orr-gégészeti) megszünteti, megelőzi és magas hatásfokkal kezeli, dezinfektál, antibakteriális, köpetet old és erősíti az immunrendszert, vagyis visszaállítja az egészséges állapotokat, jelentősen javítja a tüdőkapacitást és a légzésfunkciókat.

A sóterápia élettani működése

Hosszú évezredes tapasztalat, hogy a sóbarlangok levegője enyhíti a köhögést, jótékony hatással van a légúti megbetegedések enyhítésére. A sóterápia olyan kezelési módszer, amely a természetben előforduló sóbarlangok mesterségesen létrehozott mikroklímáját használja fel gyógyításra. A levegőben levő kristálysó pozitív töltésű részecskéket megköti, ezáltal a helység levegőjét tisztítja. A levegőbe került kristálysó belélegzésével a kristálysó gyógyító ereje érvényesül. A sóbarlangban keletkező mikro sószemcsék belégzéskor azonnal eljutnak a légjáratokhoz, a hörgőcskék minden járatába. A sószemcse ott elolvadva magához vonzza a szennyeződéseket, amelyeket a beteg később felköhög, illetve a véráram segítségével elbontja és elhagyja a szervezetet. A sóbarlangokban a nagy mennyiségű sónak köszönhetően csíramentes, vírusmentes, valamint baktérium mentes közeg található. A PARAJDI sóbarlang baktériumban szegény és allergénmentes levegőjének nedvességtartalma 45-60%, hőmérséklete 20-22°C.

Időskori panaszok
A negatív töltésű ionok lassítják a káros anyagok elraktározását a testben és gondoskodnak azok elszállításáról, ezáltal az anyagcsere és az idegi tevékenység felélénkül. Ez az idős embereknél egyértelműen látható, hogy ismét nő az emlékezőképesség, az élénkség, a koncentrációs képesség és a reakció, és lényegesen le lehet lassítani az öregedési folyamatot.

A mozgásszerv megbetegedései
A negatív töltésű ionok hiánya azt eredményezi, hogy a szövetek és a szervek elernyednek, kopási jelenség jelentkezik, reumás megbetegedések, valamint nő a fejfájás és idegi fájdalom. A negatív töltésű ionokban gazdag sóbarlang levegője ellenben gyógyítja a reumát és az ízületi fájdalmakat. A só nátriumtartalma ezen felül csontjaink fontos építőeleme. Segíti annak felépítését és megelőzi a csontritkulást.

Az emésztőrendszer
Gyomorpanaszokat vagy hasmenést gyakran a bosszúság, a félelem vagy a csalódás okozza. Szorulás esetén a béltevékenység van gátolva. A máj és az epe területén jelentkező panaszok azt jelzik, hogy ezek nem tudnak megbirkózni az emésztési feladatokkal. Ezeket a panaszokat tudja enyhíteni a negatív töltésű ionok eljuttatása.

Allergiás megbetegedések
Ha a test hevesen reagál a virág- és a háziporra, a környezet által kibocsátott mérgekre és bizonyos élelmiszerekre, akkor allergiáról beszélünk. A negatív töltésű ionok az oxigénnel együtt bekerülnek a vérbe és a test sejtjeibe, és többek között enyhíthetik, illetve megszüntethetik a szénanáthát. Ugyanakkor viszont az egészséges oxigén hiánya olyan betegségekhez vezet, mint az asztma és a hörghurut. A nagyobb mennyiségű negatív töltésű ion ilyen légúti megbetegedéseket tud enyhíteni. A testrendszerek mind kapcsolatban vannak egymással: ha például a keringés nem működik helyesen, akkor az immunrendszer is kárt szenved.

Az immunrendszer
Életünk során a baktériumok, a vírusok és a gombák folyamatosan próbálnak behatolni testünkbe, hogy ott betegségeket okozzanak. A testnek azonban rendelkezésre áll védekezősejteinek ütőképes hadserege. Ezeket a negatív töltésű ionok támogatják, amelyek abban segítenek, hogy megsemmisítsék a betegségek okozóit, méregtelenítsék a vért és ezátal megakadályozzák a gyulladásos folyamatok elterjedését

Keringési rendszer
Vérünk az a szállítóeszköz, amely az oxigént és a tápanyagokat a vérereken keresztül a test egyes sejtjeibe eljuttatja. Sajnos a szállító utak néha eltömítődnek, például a koleszterin hatására , amely megtelepszik a véredények belső falain, és ezáltal egyre inkább leszűkíti a véredények átmérőjét, annyira, hogy a vér végül már csak nagy nyomás hatására tud átjutni. Ezt a nyomást a szívnek kell elvégeznie. Ha mindezt hosszú időn keresztül kell csinálnia, ahhoz vezet, hogy a szív túl lesz erőltetve, mindez elsősorban akkor, ha nem jut elég oxigénhez. A kristálysó által leadott negatív töltésű ionok azonban csökkentik a vér koleszterin szintjét, és ezáltal csökkentik a vérnyomást és a szív megterhelését

Negatív ionok gyógyító hatása
A negatív töltésű ionok egészségesek. Mint a világon minden általunk ismert anyag - így a só is - atomokból áll. Minden atomnak egy atommagja és egy vagy több elektronja van, amelyek a mag körül rendeződnek és az atomburkot alkotják. Ionnak nevezünk minden atomot vagy molekulát, amelynek túl sok vagy túl kevés elektronja van. Ha egy ionnak túl kevés elektronja van, továbbiakat vonz magához, hogy a hiányt egészen egyszerűen kiegyenlítse. Ezt pozitív töltésű ionnak nevezzük. Ha egy ionnak túl sok elektronja van, akkor túl akar adni rajtuk, ezt negatív töltésű ionnak nevezzük. Egy normál lélegzetben körülbelül egyforma mennyiségű pozitív és negatív töltésű ion található. A belélegzett negatív ionok kedvezően hatnak egészségünkre, a pozitív ionok ellenben károsak. A negatív töltésű ionok legnagyobb koncentrációját a tengernél, a magas hegységekben és az erdőkben, továbbá vízeséseknél és folyómedreknél találjuk. Azonban a legtöbb helyen légzésünk már nemcsak, hogy nincs egyensúlyban, hanem túl van terhelve káros pozitív töltésű ionokkal, amelyeket az elektromos eszközök idéznek elő, mint például a számítógép és televízió vagy akár a dohányzás. Mivel manapság átlagosan időnk 80 %-át zárt helyiségben töltjük, annak klímája természetesen mérvadó egészségünkre nézve. Azonban a városban és az irodáinkban, illetve a munkahelyeinken általában nem elég a negatív töltésű ionok száma, mivel sokat megsemmisít a klímaberendezés, az autók kipufogógáza és a gyárak szennygáza. Az ember naponta átlagosan 90.000 liter levegőt lélegez be. Az orrunkban és légcsövünkben lévő nyálkahártya sótartalmú váladékanyagot tartalmaz, amely - mint ahogy időközben már kiderült - a lélegzetben található pozitív ionok egy részét negatív ionokká tudja átalakítani. A negatív töltésű ionok támogatják egészségünket és erősítik teljesítőképességünket, a test összes funkciójára messzemenően pozitív hatással vannak, mint ahogy ezt az alábbiak alá is támasztják.

Sós levegő
A levegőben levő kristálysó pára a pozitív töltésű részecskéket megköti, ezáltal a helység levegőjét megtisztítja. A levegőbe került kristálysó belélegzésével pedig a kristálysó gyógyító ereje érvényesül. Használatával nem csak a légúti megbetegedéseken tudunk segíteni, hanem pl. allergiás megbetegedéseken, szénanátha, immunrendszer gyengesége, alvászavar stb. A só egy természetes antihisztamin, tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a slejm felszakításában. A só felbontja, meglágyítja a nyálkát a tüdőben. A só szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához.Kiknek ajánljuk a sóterápiát?


Mindenkinek ajánlott, de főleg annak, akinek fontos egészségének visszaszerzése és/vagy megőrzése
A Sóbarlangot – saját felelősségükre – azok vehetik igénybe, akik számára megengedett a szauna használata
A Sóbarlangot használhatják terhes anyák és a pacemakert viselők is

Felnőtteknek - és gyermekeknek 2 és fél éves kortól !

Egészséges pácienseknek is:
Fokozott teherbíró képesség és tüdőtisztító kúra
- sportolóknak
- dohányosoknak
- szmogot szívó városlakóknak

Beteg pácienseknek: A leghatásosabb gyógymód
- asztmásoknak
- allergiásoknak
- krupp, szénanátha, légcsőhurut, arcüreggyulladás, orrmellékgyulladás, fülgyulladás, hangszálgyulladaás esetén
- légúti gyulladásos betegségek esetén
- ekcéma, psoriasis (pikkelysömör), pattanásos, problémás bőr, atópiás dermatitis, allergiás eredetű bőrbetegségek kezelésére

Fontos, hogy a terápia az orvosi kezelést nem helyettesíti, hanem kiegészítő jellegű.


Kinek nem ajánlott a sóterápia?


A Sóbarlangot nem használhatják akut (heveny), influenzás, súlyos megfázásos, súlyos légúti- és tüdőbetegek, a súlyos magasvérnyomás-betegségben, a krónikus vesebetegségben és veseelégtelenségben, a súlyos szívbetegségben, a rákos megbetegedésekben szenvedők, a nem teljes tüdővel élők, ill. a maradandó tüdőkárosodást szenvedettek;
A Sóbarlangot nem használhatja olyan (súlyos) beteg, akinek köpete vért tartalmaz, vagy arra hajlamos;
A Sóbarlangot nem használhatják más, súlyos akut (heveny), ill. súlyos krónikus betegségben szenvedők;
A Sóbarlangot nem használhatja az, akit súlyos betegsége miatt az orvos eltiltott a fizikoterápiás kezelésektől;
A Sóbarlang igénybevételét nem javasoljuk 2 évnél fiatalabb gyermekeknek (a tüdő még nem teljesen kifejlődött).

Bármilyen heveny megbetegedés esetén, kérjük, halassza el látogatását gyógyulásáig!

Asthma bronchiale súlyos fokú formája gyakori fulladásos rohamokkal
Kifejezett steroid függoség
Súlyos fokú emphysema
Tüdo egyéb gennyes betegségei
Bármely formájú és stádiumú tuberkulózis
Fertőző betegségek
Szív - és érrendszeri kezeletlen betegségek
Legyengült, rossz általános állapot
Nyugalmi nehézlégzés
Kezeletlen magas vérnyomás
Forrás: könyvek, internet

Üdvözöljük | Barlangunk | A sóterápia | A fenyterápia | Képek | Árak, kapcsolat | Site Map
Back to content | Back to main menu